Robotprogramozó Országos Csapatverseny - ROCS
- 2010 óta -

A feladat

A versenyen a LEGO cég által forgalmazott Mindstorms EV3 robotok programozása a feladat.
A csapatoknak egy előre elkészített pályán kell útvonalkövetési, alapvető robotprogramozási és akadálypálya jellegű feladatokat megoldaniuk egy előre összeépített robotra írt programok segítségével. A csapatok indulhatnak saját robottal, vagy ennek hiányában a verseny helyszínén kapják meg azokat. Csak olyan robottal lehet indulni, amely eleget tesz a ROCS/TERVRAJZOK menüponban szereplő, versenyrobotra vonatkozó kritériumoknak. A robot rendelkezik 2 db fény/szín-, 1 db ultrahang- és 1 db nyomásérzékelővel, valamint két motorral. Az I. kategóriában nevezett csapatok esetén elegendő 1 db fény/szín szenzor a feladatok megoldásához. A megoldásokat szakmai zsűri értékeli. A zsűri a feladatok megoldását a feladat megvalósításának precizitása alapján pontozza. A megoldás során a csapatok használhatják a rendelkezésre bocsátott tesztpályát és csapatonként egy számítógépet a szükséges programmal, valamint egy előre megépített Mindstorms EV3 robotot.

Versenykategóriák

I. kategória: 5. évfolyamos tanulók

II. kategória: 6. évfolyamos tanulók

III. kategória: 7-8. évfolyamos tanulók

A versenyre, iskolatípustól függetlenül, bármely 5-8. iskolai évfolyam tanulói nevezhetnek 2-3 fős csapattal. Az I. és II. kategóriában egy csapat tagjai csak azonos évfolyamra járó tanulók lehetnek. A III. kategóriában a csapattagok különböző (7. vagy 8.) évfolyamos tanulók is le-hetnek. Egy tanuló csak egy csapatnak lehet tagja. Egy iskolából több csapat is nevezhet.

Jelentkezés a versenyre

A verseny kétfordulós
A versenyre jelentkezni a meghirdetést követően egy elektronikus űrlap kitöltésével lehet. (Lásd ROCS/AKTUÁLIS menüpont)
A csapatok a jelentkezés során választják ki az 1. forduló helyszínét. (Hajdúböszörmény, Kecskemét, Sopron)
Mindhárom helyszínen azonos időpontban zajlik a verseny, azonos feladatokkal.
A regionális helyszínekről a nevezett csapatok számától függően a legjobb eredményt elértek jutnak a döntőbe. Az egyes helyszínekről bejutó csapatok számát a helyszínre nevezettek aránya határozza meg.
A döntőbe kategóriánként a legjobb 10-12 csapat jut be.

A verseny menete az I. és II. kategóriában

A résztvevő csapatok nyomtatva megkapják a kategóriájuknak megfelelő feladatsort. Ezen feladatok megoldására, kell programokat készíteniük. A programok elkészítésére a csapatoknak 80-90 perc áll a rendelkezésre.
Az idő letelte után a csapatok feltöltik az elkészített programokat a csapat versenyrobotjára. A feltöltés után már nincs lehetőség módosításra. A programok forráskódját is a zsűri rendelkezésére bocsátják. A versenyen kategóriánként 4-5 feladat kerül kitűzésre.
A csapatok a robotra feltöltött programokat a zsűri előtt bemutatják. A bemutató időtartama: csapatonként 5-6 perc. A szakmai zsűri pontozza a robot viselkedését a tesztpályán. Ha bemutató közben a robot elakad, vagy eltéved, akkor a csapat startpozícióból újraindíthatja. Minden feladat megoldásának bemutatásával a csapat egy-egy percig próbálkozhat. A pontozóbírók a legtöbb pontszámot elért próbálkozást veszik figyelembe.
A zsűri a forráskódot is értékeli, azzal kapcsolatban a csapatoknak kérdéseket tehet fel.
A megszerzett összpontszám alapján alakul ki a verseny végeredménye.

A verseny menete a III. kategóriában

Ebben a kategóriában a verseny rapid rendszerben kerül lebonyolításra.
A részvevő csapatokkal a szervezők egyszerre egy feladatot ismertetnek. Ezt követően a csapatoknak 10-20 perc áll rendelkezésére a feladat megoldására.
Az idő letelte után a csapatok a zsűri előtt bemutatják a megoldásukat. A szakmai zsűri pontozza a bemutatott programokat. Ha bemutató közben a robot elakad, vagy eltéved, akkor a csapat startpozícióból újraindíthatja. Minden feladat megoldásának bemutatásával a csapat egy-egy percig próbálkozhat. A pontozóbírók a legtöbb pontszámot elért próbálkozást veszik figyelembe. A zsűri a forráskódot is értékeli.
A bemutató után kerül sor a következő versenyfeladat ismertetésére és a csapat általi megoldására. Összesen 4-5 feladat kerül kitűzésre. Minden feladat megoldása után értékel és pontoz a zsűri.
A megszerzett összpontszám alapján alakul ki a verseny végeredménye.

További információk

Aktuális versenykiírás: ROCS/AKTUÁLIS menü

Tesztpálya és versenyrobot építési útmutató: ROCS/TERVRAJZOK menü

Korábbi feladatsorok: ROCS/KORÁBBI FELADATSOROK menü

Anyagok a felkészüléshez: SEGÉDANYAGOK menü

       e-mail: robotverseny@gmail.com